Dag van de overwinning!

Hee Hee,

Eergisteren was in Rusland de dag van de overwinning op Duitsland in de tweede wereld oorlog. Deze dag wordt hier groots gevierd. Om 10 uur begon de eerste parade, de historische militaire parade. Met groots vertoon kwamen honderden mannen in verschillende uniformen langs en daarna kwam er allerlei wapentuig voorbij: van kanonnen tot raketten ik heb t allemaal gezien. Zo’n beetje de hele stad loopt uit voor zo’n parade, en iedereen zwaait met Russische vlaggen en loopt met oranje-zwarte lintjes rond. ‘S middags tijdens de parade van de veteranen, die over Nevskiprospekt, de bekendste straat van de stad, ging, waren er nog meer vlaggetjes en gaven mensen rode bloemetjes aan de veteranen, die werden vergezeld door mensen uit de marine en het leger en uiteraard was de fanfare ook aanwezig. (Nu houd ik over het algemeen niet zo van fanfares maar dit was wel leuk 😉 )

De dag werd afgesloten met vuurwerk dat werd afgeschoten vanuit de kanonnen bij het fort. Voor Nederlandse begrippen was dit vuurwerk een totale aanfluiting maar russen zijn makkelijker blij te maken want die gingen bij iedere vuurpijl volledig uit hun dak.

Verder heb ik de afgelopen weken vooral tentamens eindpresentaties gehad, maar we hebben natuurlijk ook een aantal leuke dingen gedaan. Zo zijn we twee weken geleden naar Viborg geweest. Aangezien het in St petersburg schitterend weer was mij was verteld dat het anderhalf uur met de trein was, dacht ik dat een driekwarts-broek en T-shirtje perfect zou zijn, tot ik er achter kwam dat Viborg een voormalig Finse stad is dat twee en een half uur met de trein naar het noorden is…En daar lag op sommige plaatsen dus nog gewoon sneeuw!!!
Dat krijg je dus van spontane acties en geen voorbereiding 😉
Beetje koud dus maar gelukkig scheen t zonnetje en was het een hele gezellige dag!

Het weer in St petersburg is sowiezo erg veranderlijk. Over het algemeen is het schitterend weer, lekker tempratuurtje waarbij we de hele dag in een van de parken rondhangen, maar vorige week woensdag heeft het ook nog gewoon gesneeuwd…Je weet het dus nooit.

Iets anders dat zeker de moeite waard was, was mijn bezoekjes aan de theaters. In het Mariinsky theater heb ik afgelopen week de balletvoorstelling de Notenkraker gezien en twee weken geleden ben ik nar een voorstellig van traditionale russische dansen geweest. Met traditionele russsche kostuums was het een prachtige show!

Aankomende dinsdag heb ik nog 1 tentamen te gaan, maar daarna gaan de echte avonturen beginnen…Ik houd jullie op de hoogte!

Kus Sanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *