Hoe heet een inwoner van Guatemala?

Hallo hallo,

De afgelopen week hebben we doorgebracht in Guatemala. Vanuit Palenque zijn bij via Fronterra Corozal de grens met Guatemala overgegaan. We moesten om 5 uur weg, met een busje allemaal mensen ophalen en toen richting de grens. Bij de grens moesten we eerst natuurlijk bij elk hokje wat je tegenkomt wat geld achterlaten, waarvoor is niet altijd duidelijk en ze spreken uiteraard allemaal geen Engels. Toen werden we met backpack en al in een klein bootje geladen en moesten we een uurtje de rivier over. T had allemaal verdacht veel weg van een illegale grensovergang en na 45 minuten heb je het idee dat je straks ineens ergens gedumpt wordt maar dat viel allemaal mee want aan de andere kant stond gelukkig een bus (zo kon je het voertuig nog net noemen) op ons te wachten. Bagage bovenop, met z´n dertigen in een chickenbus, ramen vol open en gaan…ook hier moet je weer een visa halen en formulieren invullen maar dan konden we dan eindelijk vertrekken naar Flores.
Flores is een piepklein eilandje in het meer van Peten. Binnen een kwartier heb je alles op t eiland gezien, maar de omgeving eromheen is werkelijk prachtig. In Flores het op een na duurste hotel genomen, kost nog geen 18 Euro per nacht,en dan kan je genieten van prachtige zonsondergangen. Vanuit Flores hebben we een dagtocht naar Tikal gemaakt, om 3 uur wordt je dan opgehaald, zodat je omhalf 6 de prachtige zonsopgang kan zien vanaf tempel nummer 4, de hoogste tempel van Tikal. OK dan moet je nog wel een half uurtje powerhiken door de jungle om daar te komen, pikdonker, je hoort allemaal brulapen, insecten en andere beesten en gelukkig wordt vooraf gemeld dat er iemand met een shotgun voorop gaat (waarom wordt niet gemeld). Bianca en ik zijn echt als een malle door de jungle heengegaan die ochtend. Allemaal voor niets, want het was die dag zo mistig dat je nog geen 10 meter ver kon zien vanaf de tempel. Maar omdat we er zo vroeg waren hebben we met behulp van een gids wel heel veel wilde dieren kunnen zien en horen, wat alles zeer de moeite waard maakte.

Deze Jungle-ervaring kon natuurlijk niet de enige zijn, dus hebben we in de dagen daarop een jungletour gemaakt over hangbruggen. (zonder gids, heeeeeeel veel beestjes, met 2 meiden, je snapt dit was een minder groot succes) en we zijn naar de dierentuin en ARCAS, een rescue en rehabilitationcentre voor apen, vogels enz geweest. Hier hebben we echt heel veel dieren gezien en handjes geschud met de aapjes, echt heel leuk.

Verder nog een boottocht over het prachtige meer gemaakt, met een 83jarige man, die ons echt helemaal geweldig vond en vele verhalen heeft zitten vertellen. Vervoer van het eiland naar Santa Elena gaat verder per Tuktuk. Echt grappig. Pinnen kan alleen daar dus wij in de Tuktuk erheen. Pinpassen uit Nederland doen t niet in Guatemala? Maar creditcards wel.. Ok Terug met de tuktuk, de beste man tegen t verkeer inlaten rijden, creditcard gehaald, Weer in de Tuktuk….Deze ATM doet ook geen creditcards, moet je naar binnen…OK wijin de rij, in regenoutfit en al…Stonden ze toch een beetje raar te kijken bij de boerenbank…..Paspoort? is een kopie ook goed? NEE…OK wij weer terug..Tuktuk…Paspoort gehaald…weer in de tuktuk geld gehaald…De laatste keer in de tuktuk terug hebben we onze tuktukchauffeur eerst het hele eiland laten rondrijden want het was EN de laaste keerin de tuktuk EN je betaald toch een vast prijs… 😉

Inmiddels zijn we via Belize weer terug in Mexico, we zitten in Merida, maar daarover later meer.

Kus Sanne

Oja om nog even terug te komen op de titel van dit bericht. Wij kwamen er niet helemaal uit. Hoe heet een inwoner van Guatemala? Een Guatemalaar, Guatemalees, Guatemalier, Guatemaloos, Guatemaliek, Guatemalosier, Guatemalteek, Guatter, of toch maar een Guatemaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *