The Russia experience

Heeeey,

Natuurlijk had ik in mijn eerste berichtje vanuit Rusland graag willen vertellen over alle leuke dingen die ik hier dagelijks meemaak, en de leuke groep internationals maar……..

Ik zou mezelf niet zijn als ik niet eerst een verhaal zou vertellen over mijn persoonlijke onderzoek naar de staat van de Russische gezondheidszorg…

Onder het motto je moet alles uit je verzekering halen wat erin zit, ben ik vandaag op de weg naar mijn dormatory gestruikeld over een houten plank die ze hier te pas en te onpas over gaten in de weg leggen. Dit speciale exemplaar had een soort wipwap functie waardoor, toen de persoon voor mij een stap verder deed, mijn gedeelte van de plank onhoog kwam zetten en ik ondanks een poging de val te breken met mijn handen plat met mijn gezicht op de straat terechtkwam.

Uiteraard de nodige schrammen opgelopen maar iedereen kan dit natuurlijk al raden…Ook mijn voortanden afgebroken!! Nou niemand spreekt hier dus Engels, dus wij eerst maar een buschauffeur omgekocht om ons terug naar de dormatory te brengen. Vervolgens moet je dan je je beste Russisch om 10 uur s’avonds ergens een tandarts zien te vinden. Uiteindelijk na veel bellen kon ik ergens aan de andere kant van de stad in een priv├ękliniek terecht. Met Martijn en Jan, een Russisch sprekende Tsjech in een ladataxi naar de andere kant van de stad gescheurd. (taxichauffeurs zitten hier standaard met veel wodka op achter het stuur en rijden gewoon met 100km/h door de stad) Die man keek wel behoorlijk raar toen ik met een zak diepvriesgroente tegen zijn gezicht achter in zijn taxi plaatsnam.

In de kliniek moet je eerst door een apparaat dat plasticzakjes om je schoenen heen schiet (alleen dat apparaat is al de moeite waard om hier eens heen te gaan). Natuurlijk onbrak ook hier het papierwerk en een mega lange vragenlijst, uiteraard in het russisch, niet! Gelukkig bleek de tandarts professioneel en na dubbele verdoving heeft hij ervoor gezorgd dat mijn zenuwen niet meer blootlagen en de helse pijnen ophielden. Volgende week zaterdag mag ik terugkomen en gaat hij kijken of hij er nog iets meer aan kan doen, maar voorlopig loop ik even met twee halve tanden rond.

Kosten van zo’n grapje….652 roebels…Omgerekend 18 Euro. De taxirit terug was met 20 euro nog net iets duurder! Maar daar krijg je dan wel een vrouwelijke chaufeuse voor in een BMW ­čśë

Nu gaat t op zich ok. t doet nog best veel pijn, appels eten zit er effe niet in en mijn gezicht is lekker gezwollen en zit onder de schaafwonden….Gelukkig gaan we morgen ergens Wodkaproeven dus dan komt alles goed.

Volgende keer leuker nieuws!

X Sanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *