Verschillen tussen Nederland en Rusland

Jaaa Tis al weer een tijdje geleden dat ik een berichtje heb geplaatst maar hier is er weer een…

Ik was al helemaal ingeburgerd hier in Rusland maar na afgelopen weekend weer een paar daagje thuis geweest te zijn vallen de verschillen tussen Nederland en Rusland weer extra op. Om te beginnen het vervoer:

Zo kan je hier net als in Nederland met de metro naar de stad…Dan moet je eerst in de rij(tis echt ongelofelijk hoe goed ze hier zijn in het maken van rijen) om je vervolgens door een van de deuren het metrostation in te persen. Dan sta je meteen in de volgende rij om een muntje te kopen voor het metropoortje (Ik koop er dan natuurlijk meteen 10 of zo maar de gemiddelde rus koopt er uiteraard maar 1 of 2 tegelijk) De roltrap doet er dan precies 3 minuten en 10 seconden over om beneden te komen en als je deuren van de metro opengaan kan je je in de spits opmaken voor een gevecht om de metro in te komen want ze doen er ook niet aan om mensen eerst uit de metro te laten.

Als de metro je niet kan brengen waar je naartoe moet kan je natuurlijk ook met de bus. Instappen voorin bij de bestuurder is hier niet toegestaan. je stapt achter in en beweegt je dan langzaamaan naar voren om, wanneer je uitstapt te betalen bij de bestuurder. Soms is er echter een conducteur waarbij je moet betalen, die je vanzelf herkend aan het luide geschreeuw waarmee ze op je af komt.

Daarnaast heb je hier in rusland een prachtig ander soort vervoer namelijk de masroetka. Dit zijn enorm veel gele en witte minibusjes die allemaal een andere route door de stad rijden. T werkt ongeveer zo: je gaat aan de kant van de weg staan en wacht tot jou nummer langskomt…dan steek je je hand op en de mastroetka stopt. Als je ingestapt bent gaat t ding weer rijden. Je moet dan zelf roepen wanneer je eruit wil want hij stopt niet op vaste plaatsen. (dit voervoersmiddel is dan ook niet geschikt voor mensen die niet weten waar ze precies moeten zijn, en ook niet voor mensen die geen russisch spreken)
Betalen in een Masroetka werkt als volgt: Dat doe je bij de chauffer terwijl deze aan het rijden is. Vaak geef je van achter uit t busje je geld door naar voren en wonder boven wonder komt je wisselgeld dan weer langzaam naar achter terug. Deze chauffeurs zijn dan ook echte multi-taskers want ze kunnen tegelijk bellen, rijden, geld aanpakken, wisselgeld teruggeven en af en toe een slok wodka naar binnen werken!!

Als dat ook allemaal te eng voor je is kan je altijd een taxi nemen…Ook dat gaat niet helemaal zoals in Nederland. Elke auto hier is namelijk een taxi!!
Je gaat aan de kant van de weg staan, steekt je arm omhoog en de eerste de beste lada die aankomt die stopt…Je onderhandeld even met de bestuurder en voor 200 Roebel word je voor de deur afgezet. Hoe slechter de auto hie beter t is, want dan weet je tenminste dat ze t geld hard nodig hebben. (ga dan ook nooit in een mercedes zitten)

Mocht zelfs dit niet lukken, kan je altijd nog lopen, maar met de afstanden hier doe je dat ook maar 1 keer…

Dasvidanja!!
Sanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *